Kliknij tutaj by przejść do wydarzenia
Jak wygląda filtracja i uzdatnianie wody?
Film można obejrzeć TUTAJ
W cztery minuty przekonasz się, czego potrzeba, by bez użycia nadmiaru chemikaliów z kranu popłynęła czysta woda. Przy okazji porównamy dwa materiały filtracyjne – piasek i żwir oraz aktywny węgiel. Doświadczenie przeprowadza dr inż. Piotr Ofman.
Jak przebiega koagulacja? Uzdatnianie wody od podszewki
Film można obejrzeć TUTAJ
Zobacz, jak odczynniki chemiczne oczyszczają wodę. Przekonasz się, że każda woda wymaga innego zestawu do uzdatniania.
Poczuj i zobacz prąd!
Film można obejrzeć TUTAJ
Dr inż. Adam Steckiewicz wyjaśnia jak bezboleśnie poczuć i zobaczyć prąd. Rozjechany ślimaczek objaśnia bezprzewodowe przesyłanie energii!
Jak magazynowanie jabłek wpływa na ich skórkę
Film można obejrzeć TUTAJ
Jabłko jest tym bardziej apetyczne dla konsumenta, im ma ładniejszą skórkę. Mgr inż. Gabriel Siegień porównuje najlepsze sposoby przechowywania owoców. Sprawdź, które jabłko będzie bardziej chrupkie???
Co widzą roboty mobilne?
Film można obejrzeć TUTAJ
Na filmie popatrzysz na świat oczami (i czujnikami) robota mobilnego. Dr inż. Adam Wolniakowski wyjaśni jak reagują na otoczenie, i w jaki sposób się przemieszczają. Zajrzyj do Laboratorium Nawigacji Robotów Mobilnych Wydziału Elektrycznego Politechniki Białostockiej i sprawdź, ile jeszcze musimy nauczyć roboty, żeby mogły pracować wśród ludzi.
Jak uczą się roboty przemysłowe?
Film można obejrzeć TUTAJ
Roboty uwalniają ludzi od rutynowych czynności. Żeby zastąpiły ludzi, to ludzie muszą nauczyć je pracować. Dr inż. Adam Wolniakowski pokaże, jak można uczą się pracy roboty przemysłowe.
Działanie cieplne prądu płynącego w przewodach – prawo Joule’a
Film można obejrzeć TUTAJ
Czy wiecie, co się dzieje pomiędzy przewodami, w których płynie prąd? Dr Grzegorz Hołdyński z Wydziału Elektrycznego Politechniki Białostockiej zaprezentuje co się dzieje pomiędzy przewodami, w których płynie prąd. To zjawisko sił elektrodynamicznych.
Prześwietlamy produkty spożywcze
Film można obejrzeć TUTAJ
Zobacz jak promieniowanie elektromagnetyczne pomaga badać produkty spożywcze. Nasze badanie spektroskopowe wykorzysta podczerwień. Zobacz, jak wyglądają migdały, olej czy smalec w podczerwieni i które tłuszcze zawierają kwasy nienasycone, a które tłuszcze trans? W tajniki spektroskopii wprowadza dr inż. Grzegorz Świderski z Katedry Chemii, Biologii i Biotechnologii Wydziału Budownictwa i Nauk o Środowisku Politechniki Białostockiej
Co widzi mikroskop elektronowy? Jak badamy próbki?
Film można obejrzeć TUTAJ
Dr inż. Natalia Stankiewicz z Wydziału Budownictwa i Nauk o Środowisku tłumaczy, jak przygotować próbki, by mikroskop elektronowy pokazał nam dokładnie, to co nas interesuje. Uwaga, strzela elektronami!
Siły działające na przewody z prądem – siły elektrodynamiczne
Film można obejrzeć TUTAJ
Dr Grzegorz Hołdyński z Wydziału Elektrycznego Politechniki Białostockiej zaprezentuje co się dzieje pomiędzy przewodami, w których płynie prąd. To zjawisko sił elektrodynamicznych.
Termowizja i jej zastosowania w budownictwie
Film można obejrzeć TUTAJ
Termografia w diagnostyce cieplnej budynku popularnie zwana jest termowizją. Kolory bądź skala szarości obrazują temperatury. Zobaczcie jak działa kamera termowizyjna, co widzi detektor. Zastosowania termowizji przedstawia dr inż. Adam Święcicki z Wydziału Budownictwa i Nauk o Środowisku Politechniki Białostockiej.
Jak powstaje światłowód? Zobacz laboratorium technologii światłowodów
Film można obejrzeć TUTAJ
Dr hab. inż. Marcin Kochanowicz w laboratorium technologii światłowodów Wydziału Elektrycznego Politechniki Białostockiej zdradza tajniki powstawania tych unikalnych przewodów, dzięki którym nasz internet jest jeszcze szybszy.
Ekstrakcja nadkrytycznym dwutlenkiem węgla
Film można obejrzeć TUTAJ
Ekstrakcja z wykorzystaniem dwutlenku węgla jest metodą pozwalającą na pozyskanie wyciągów roślinnych (zarówno substancji niepolarnych, jak i polarnych) cechujących się czystością i nie wywierających negatywnego wpływu na środowisko.